Den 4e Augusti skickade Senior nedanstående svar till tidningen Dagens Arbete om varför det inte går att ersätta den nuvarande tillverkningsmetoden med en lösningsmedelsfri sådan. Dagens Arbete valde att inte publicera vårt svar. Eftersom vi vet att många undrar över denna fråga publicerar vi därför frågan och svaret i sin helhet här så att allmänhet och media kan ta del av svaret och skapa sig en större förståelse för sakförhållanden.
- Varför använder ni inte Dry Process, utan lösningsmedel, vid tillverkning av separatorfilm i Eskilstuna?
- I er ansökan om dispens till Kemikalieinspektionen skriver ni att separatorfilm tillverkad i Dry Process har ”avsevärt sämre prestanda” än separatorfilm från Wet Process. På vilka grunder hävdar ni det?
-
Är er användning av en Wet Process i själva verket ett sätt att hålla nere de initiala kostnaderna för tillverkningen på bekostnad av större miljöpåverkan och större risker i arbetsmiljön?
Senior Materials Svar, skickat till Dagens Arbete den 4e Augusti:
Svar: -
Global tillverkning av separatorfilm med våtprocess utgör omkring tre fjärdedelar av marknaden. Det kan du bekräfta via olika publika källor, men här är exempelvis en bra summering av skillnaden mellan de olika processerna: https://www.batterydesign.net/dry-vs-wet-separator-technology/A look at dry vs wet separator technology and a look at the next developments in the roadmap.
-
För Seniors del är det våra kunder (batteritillverkare) som har mycket höga säkerhets och prestanda-krav på sina batterier. Då krävs det både en större sträcktålighet och punkteringssäkerhet, samt en högre permeabilitet än vad separatorfilmer som är tillverkade med torrprocesser idag kan åstadkomma. Exempelvis kan inte torrtillverkade separatorfilmer göras tunnare än 10 mikron idag, medan Seniors separatorfilm kan göras så tunna som 3 mikron, vilket krävs för lithiumjonbatterier av dagens kaliber. Separatorfilm är en oerhört viktig komponent som bland annat krävs för att skydda batterier från brand, vilket kan få förödande förlopp och konsekvenser om de är undermåliga och inte klarar skyddskraven. För LFP-batterier kan torrtillverkade separatorfilmer användas. Senior anpassar sig till kundernas prestandakrav och vid en övergång till andra batterier är det sannolikt att lösningsmedelfri produktion kan börja användas. Men där är vi inte nu. I Europa används primärt lithiumjonbatterier med högenergisystem som kräver våttillverkade separatorfilmer. Därför finns det ett flertal fabriker i Europa som använder samma teknik som Senior, exempelvis SK IE Technologies anläggning i Polen. Där används också DCM på liknande sätt som Seniors anläggningar. Vi har redogjort för skillnaderna mellan våttillverkning och torrtillverkning och de olika kraven för våra produkter utförligt i dispensansökningarna som kan läsas för mer detaljer.
-
Angående din fråga om kostnaden så är det betydligt dyrare att använda våttillverkning än torrtillverkning, så svaret är nej, och vi skulle aldrig riskera kvalitet eller säkerhet för att spara kostnader.